Ik moet eerlijk toegeven, dit gerecht wint niet de meest gezonde prijs. Maar naam mijn mening kan een gezonde week gemakkelijk afgewisseld worden met af en toe iets minder gezonds. Hoewel het gerecht van vandaag niet ongezond is bevat het wel veel vetten en koolhydraten. Niet ideaal als je aan het cutten bent maar wel lekker voor een re-feed dagje.
Het gerecht bestaat uit zalmbuik met een schotel van bloemkool, broccoli en een eigen gemaakte kaassaus. De buik van de zalm is het vetste deel van de vis. Hierdoor zit hier ook de meeste smaak aan. Doordat de buik onderin de vis zit zak al het vet naar zijn buik net als bij ons mensen!
Ingrediënten Zalmbuik en bloemkool/broccoli schotel
- Zalmbuik (te koop op de markt of viswinkel)
- 1 broccoli
- 1 bloemkool
- bosui
- champignons
- paprika
- Bloem
- Meel
- 0,5 L melk
- Parmezaanse of pittige kaas
Bereiden bloemkool/broccoli schotel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de bladeren van de bloemkool en breek/snij de bloemkool en de broccoli in roosjes. Breng water aan de kook en voeg de roosjes toe, laat zo’n 2 minuten koken. Giet vervolgens af en laat het even staan. Snij de bosui, de paprika en de Champignons en bak alles even kort in olie in de koekenpan. Bewaar wat rauwe bosui voor de saus. Laat ook dit even staan.
Nu is het tijd voor de saus. Breng een kwart liter melk in een pan met wat bosui aan de kook. Zet vervolgens op laag vuur en voeg tegelijk bloem en meel toe toet het een dik papje wordt. Dit moet je een beetje naar eigen inzicht doen. Als dit papje klaar is voeg je nog een kwart liter melk toe en de Parmezaanse kaas. Blijf roeren tot je een mooi glad papje hebt. De saus is nu klaar, dit dient als bind middel.
Doe de bloemkool, broccoli en de andere groenten in een grote pan of kom. Giet hier de saus over zodat alles wordt bedekt. Vervolgens schep je een ovenschaal vol met dit mengsel en strooi je hier Parmezaanse kaas of een andere geraspte kaas (deze laatste is lekkerder voor een korstje) overheen. Zet het vervolgens in de oven en bak het zo’n 20 minuten in de oven totdat de kaas mooi bruin wordt.
Bereiden zalmbuik op de huid
Snij de zalmbuik eerst in mooi gelijke stukken, die je gemakkelijk kan hanteren in de pan. Besprenkel ze met olie en doe er vervolgens cajun kruiden en gros zout overheen. Op de huid kan je wat meer zout doen, wordt die wat knapperiger en gemakkelijker te verwijderen na de tijd.
Zet een koekenpan op hoog vuur met olie, je kan hier ook wat uitjes voor de smaak aan toevoegen. Wacht tot de olie warm is en leg vervolgens de zalm hier op de huid in. Zet na 1 minuut de pan op laag vuur. Laat de zalm nog 2 minuten (3 in totaal) op de huid bakken. Daarna draai je de zalm een aantal keer rond tot deze mooi bruin in aan alle kanten.
Serveren van het gerecht
Snij uit de schotel een mooi stuk en leg dit op het bord. De zalm leg je op de huid op het bord. Je kan er zelf voor kiezen het van de huid te eten of eerst de huid er af te halen. Onder de huid zit erg veel vet. Als je het gerecht extra lekker wilt maken leg je de zalm met de huid naar boven. Vervolgens verwijder je de huid en ga je even met een klein gasbrandertje over het vet heen tot het mooi bruin is.
Eet smakelijk!