De temperatuur voelt als de zomer maar de bomen tekenen de herfst. Bomen zijn niet alleen prachtig in dit jaargetij maar ze kunnen ook een bron zijn voor ingrediënten, namelijk de kastanje. Koken, poffen en pureren, alles is mogelijk met de nootachtige vrucht. De gepofte kastanje is een lekkere toevoeging aan deze truffel risotto met kastanje en kip.
Allereerst moet je natuurlijk op zoek naar de kastanjes. Er zijn 2 soorten, namelijk de tamme en wilde kastanje. Hoewel je bij tam zou denkt aan rustig exemplaar is juist deze kastanje te herkennen aan de lange prikkels. De kastanje met korte prikkels is niet lekker. Haal de kastanje uit de prikkelschil en controleer of ze goed zijn. Je moet de kastanje in kunnen drukken maar niet het binnenste niet horen als je hem schud.
Gepofte kastanjes
Voor de truffel risotto met kastanje en kip gebruiken we gepofte kastanjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kastanjes af en snij een kruis in de schil. Nu leg je ze 15 minuten in de oven. Zodra ze klaar zijn pel je de harde schil en het bruine vliesje. Doe dit als ze nog warm zijn, want dat gaat gemakkelijker. Let de gepelde kastanjes in een theedoek en crush ze tot fijne stukjes.
Ingrediënten truffel risotto met kastanje en kip
Voor 2 personen
- 200 gram risotto rijst
- 300 gram kippendij
- Olijfolie
- Peper/zout
- Truffel poeder (winkel: oil&vinegar)
- Kippenbouillon
- 2 stengels bleekselderij
- ui
- 2 bos/lente uitjes
- 1 citroen
- 5 Gecrushte kastanjes
- Parmezaanse kaas (poeder of zelf raspen van een blok)
- Mini flesje droge witte wijn 25 cl
Benodigdheden
- Hapjespan
- Rasp
Bereiding truffel risotto met kastanje en kip
Om de Truffel risotto met kastanje en kip te maken begin je met het bakken van de in kleine blokjes gesneden kippendij in olie. Ondertussen zet je ongeveer een liter water op met 2 bouillonblokjes. Breng de kip op smaak met zout en peper en bak tot hij mooi verkleurd is. Zet de gebakken kip in een bakje opzij en voeg opnieuw olie toe aan de pan op laag-midden hoor vuur.
Voeg nu de klein gesneden ui en bleekselderij toe aan de pan en bak rustig tot de uit glazig is, niet bruin. Na het toevoegen van een extra scheut olie bak je de risotto rijst mee met de groenten. Alles gebeurd op laag-midden hoog voor, rustig aan de ingrediënten moeten niet bruin worden of aanbakken. Na ongeveer 2 minuten blus je het geheel af met witte wijn, ongeveer een half mini flesje. Knijp nu de citroen uit boven het gerecht en rasp een halve citroen schil er door, bewaar de andere helft.
Zodra de wijn is opgenomen schep je met een soeplepel 2 scheppen bouillon bij de rijst, zodra dit is opgenomen herhaal je dit tot de liter bouillon op is. Tijdens dit proces voeg je af en toe wat truffel poeder toe en proef zodat de smaak in balans blijft. Zodra het laatste bouillon is opgenomen (niet helemaal droog, mag wat papperig blijven) proef je of de risotto korrels zacht zijn. Voeg nu nog een goeie scheut wijn toe en roer ¾ van de kastanjes door het gerecht. Nu is het tijd voor de Parmezaan, niet te veel maar ook zeker niet te weinig. Dit moet echt op smaak gebeuren, roer het goed door de risotto.
Opmaak truffel risotto met kastanje en kip
Voor de opmaak heb ik een diep bord gebruikt. Vervolgens heb ik de risotto in een kookring gedaan, hier eerst Parmezaan overheen gestrooid en de ring verwijderd. Toen de overgebleven kastanjes er op, gesneden bosuitje en tot slot nog wat van de citroenschil er overheen geraspt.
Drink bij de truffel risotto met kastanje en kip een lekkere vette chardonnay (hout gerijpt is mijn favoriet) en haal de herfst naar de keukentafel!