BBQ buikspek is heerlijk! Buikspek van het varken kan op veel verschillende manieren worden bereid maar voor dit recept heb ik gekozen om het nat te pekelen, in Amerika noemen ze dit brine. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig blijft en gecombineerd met knapperig zwoerd is dit heerlijk!
Ingrediënten BBQ Buikspek
- 1,5 kg buikspek
- 25 gram fijn zout
- Grof zeezout
Benodigdheden BBQ buikspek
- Barbecue voor indirect grillen
- Bak met water
- Vlees thermometer
- Kokosbriketten
- Rookhout
Buikspek pekelen
Er zijn 2 manieren om te pekelen, namelijk droog en nat pekelen. Bij dit recept maak ik gebruik van nat pekelen. Brine (nat pekelen) zorgt ervoor dat het varkensvlees heerlijk sappig blijft doordat de cellen meer vocht hebben opgenomen.
Je kan ervoor kiezen om met een vork of vleesmalser (soort spijkerbed) allemaal kleine gaatjes in het vlees te prikken voor je het gaat pekelen, dit is echter niet nodig. Tevens kan je verschillende kruiden toevoegen aan je pekel maar hier heb ik niet voor gekozen. Toen ik vorige maand in Houston (USA) bij een echte pitmaster op bezoek was benadrukte hij tijdens het barbecueën alleen zout en peper te gebruiken.
Een natte pekel bestaat voor 1% uit zout. Je neemt hiervoor het totale gewicht van het water en het vlees en neem hier 1% van. Leg het vlees in een bak waarin het geheel onder water staat. Is het totale gewicht 2,5 kg dan voeg je 25gr zout toe. Laat dit minimaal 24 uur in de koelkast rusten. Hierna is je BBQ buikspek klaar voor de volgende stap.
BBQ buikspek bereiden
Haal het buikspek uit de brine en dep droog met een theedoek of keukenrol en laat het even op kamer temperatuur komen. Nu is het tijd om de barbecue indirect voor te bereiden op een temperatuur rond de 110/120 graden. Hoe je dat doet heb ik in dit artikel uitgelegd(link).
Snij het zwoerd van het buikspek in en bedek de zwoerd kant met een dikke laag grof zeezout. Leg het vlees indirect met het de zwoerd kant naar boven op de barbecue en voorzie van een vleesthermometer. Leg nu je rookhout op de briketten en sluit de deksel, voeg af en toe wat rookhout toe zodat het vlees het eerste uur goed wat rook krijgt.
BBQ buikspek bijgerecht
Als bijgerecht voor dit heerlijke vlees heb ik een simpel recept met de volgende ingrediënten:
- Kidneybonen in chili saus
- Rode, gele en groene paprika
- Grote ui
- 1 tomaat in blokjes
- 70 gram tomatenpuree
- Sambal
- Peper, zout en paprika poeder
Bak de gesneden groenten in olie en voeg de kidneybonen plus de andere ingrediënten toe. Sambal, zout en peper uiteraard naar eigen smaak toevoegen. Voeg niet teveel zout toe want hier kan je later de gerookte zoutkorst van het vlees voor gebruiken. Alles goed doorroeren en nu kan je het in een gietijzeren pannetje (Xenos) doen en naast je vlees op de barbecue zetten.
BBQ buikspek grillen.
Zodra het vlees een kerntemperatuur tussen de 70 en 80 graden heeft bereikt is het klaar om te grillen. Tot 50 graden zal het snel gaan maar daarna een stuk langzamer, heb geduld! Pak voorzichtig de gerookte zoutkost van het vlees, doe dit in de mixer (bullet) en gebruik dit als zout voor over het bijgerecht. Nu leg je het vlees met de zwoerdkant recht boven de briketten en laat het grillen. Let goed op want het kan nu snel aanbraden en dat wil je niet. Het kostje moet lekker knapperig maar niet helemaal zwart worden. Wanneer dit is gelukt kan je er voor kiezen ook de andere kant te grillen maar dit kan je ook zacht laten (persoonlijke voorkeur).
Serveren Barbecue Buikspek
Laat het vlees 10 minuten op de snijplant rusten en snij in plakken van ongeveer 1 centimeter. Serveer 2 of 3 plakken op het bord met de bonen en je gasten zullen hun vingers erbij aflikken!